Tuesday, December 30, 2008

182 - Aku benci sama kao Cik Ti...!!

Hmmm... Sabtu lepas aku mengemas rumah. Aku dah kacau penempatan Cik Ti. Memang niat aku pon nak menghapuskan penempatan Cik Ti. Aku tak suka sama kau Cik Ti. Menyampah aku tengok kau. Dah la tu, main cak-cak plak dengan aku. Ingat aku teringin sangat nak main sorok-sorok dengan kau? Tak hingin akuh...!!! Blah la kau Cik Ti...!!!

Pastu kau bengang plak kat aku. Abis kau mengamuk satu rumah. Kau sepah-sepahkan sisa buangan kau di rumah itu. Memang ampeh la kau Cik Ti..!!! Tak per... takper... nampaknya kau sudah melancarkan perang dengan aku. Tak per Cik Ti... aku sahut... hmmm.. tunggulah nanti... Aku akan tempek muka kau di sini. Biar semua orang kenal sama kau... hahahahaha...!!!!




WANTED!!!

181 - Ketat mode

SEMESTER BARU SUDAH BERMULA
MAKA BERMULALAH SEMULA
BERTIMPA-TIMPA
MAKA DENGAN INI
AKU ISYTIHARKAN
MINGGU INI
AKU BERADA DALAM
MODE KETAT

180 - Selamat Pengantin Baru Kawan

Khamis sempena Krismas, kawan serumah aku Siti Hajar Wali telah selamat dinikahkan dengan pasangannya Mohamad Naim Hasmuni. Aku ditemani adek turut sama meraikan pasangan sejoli ini. Jadi, buat Hajar & Naim.. semoga ikatan yang terjalin berkekalan hingga hujung nyawa. Aku mendoakan kebahagiaan kalian berdua.

Kenduri pada Sabtu (27/12/08) juga aku turut ditemani oleh adekku yang setia. Walaupun agak lewat petang (3 lebih) baru datang, nampaknya pengantin tak menang tangan memenuhi permintaan kengkawan nak bergambar. Tetiba aku rasa sayu... entah la.. apa-apa pon, tahniah sekali kawan.




Naim menyerahkan mas kahwin RM80 buat Hajar




Selamat dah kawan aku sorang nie, alhamdulillah...


Hijau lagi.. hehehehe.. semoga berbahagia beb...

Monday, December 22, 2008

179 - Kerajaan langit di KL..????


'Kerajaan langit' wujud di KL? biar betik..!!!! hahahahaha...

178 - Serdang - Kemaman - Serdang

Sabtu lalu (20/12/2008), bangun pagi dikejutkan oleh deringan telefon dari adek. Ajak sarapan sama2.. aku on jer sebab sengsorang je kat rumah sementelah menunggu Kak Min sampai dari kampung. Budget dia sampai tengahari, so sempat la jumpa dengan adek dulu.

Dalam 10.30 pg adek dah sedia menunggu. Kami menghala ke Restoran Azwath untuk bersarapan, menu; aku memilih roti sardin dan adek setia dengan roti planta garingnya. Lepak makan-makan sambil bercerita tentang tonemen boling petang semalam di Mines. Aku puas hati menang walaupun dapat tempat kedua, dia plak ralat sebab aku tak dapat no. 1 (dia partner aku). Eleh... akak tak heran la.. janji kali nie akak membolot hadiah2 utama. Hehehehe.. kiranya satu peningkatan la. Dari segi ranking wanita, aku berada di atas sekali.. kira no. 1 la kan..hehehehe..

Selesai makan di Restoran Azwath, aku 'mendera' dia untuk membawa aku ke Baker's Cottage plak. Beli bekalan utk tengahari... rasa tak kenyang plak makan roti sardin. Heheheh.. sempat la beli suratkhabar sekali. Lepas hantar aku balik, adek pon berangkat pulang sebab katanya abah dia nak guna kereta plak.

Dalam pukul 1 tghari, Kak Min call.. dia dah on the way amik aku lepas amik Pojan di Maluri. Dalam pkl 1.45 ptg, kami membuat gerakan ke Kemanan dengan 1 tujuan dan 1 harapan.. hehehe.. cam tagline AF je.. tapi nie lebih kepada Kak Min la. Aku hanya peneman, Pojan lak driver terhormat.. hahahaha.. layankan ajer...

Perjalanan sedikit sesak di Ampang. Biasa la, MRR2... esp. simpang nak turun ke Maluri. Lepas tu jalan dah clear. Sampai di Kemaman dalam pkl 7 malam. Maka di situlah bermulalah ekspidisi mencari rumah yang Kak Min dah ingat2 lupa. Pastu kena 'kencing' lak dengan mamat hampeh tu. Memang hangin... memang patut pon ALLAH dah takdirkan begitu. Memang hampeh betol mamat tu... auta!

Dalam pkl 9 malam baru berjumpa rumah yang dicari-cari. Kami biarkan Kak Min berbincang dari hati ke hati dengan mereka. Biar mereka tahu apa sebenarnya terjadi dan berlaku. Kak Min dah nekad, kami berdua yang menjadi peneman tidak langsung menyampuk atau membuka mulut.. kami beri sepenuh kebebasan kepada Kak Min untuk berbicara, meluahkan apa yang terperuk di dalam hati. Namun begitu, dia sedikit terkilan kerana orang yang dia ingin sekali nak jumpa, tiada di rumah. Tapi, masalah tersebut sudah selesai dengan aman. Kak Min tampak begitu tenang walaupun sesekali nada suaranya bergetar dan sedikit sebak.. aku tahu dia kuat..menahan walang di hati..

Setengah jam berada di rumah tu bagaikan terlalu lama. Setelah bersalaman dan memohon ampun dan maaf serta pinta dihalalkan makan dan minum serta memulangkan kembali barang-barang kepunyaan pihak sana, kami pun mengangkat kaki untuk pulang. Kak Min masih cuba berlagak ceria walaupun aku tahu, di dalam hati dia sedang menangis hebat... aku dapat rasakannya...

Perjalanan pulang ke Serdang mengambil masa 5 jam. Dalam jam 3 pagi kami selamat sampai di rumah.. alhamdulillah..

Kak Min, semoga tabah. Sudah itu yang ditakdirkan... masih ada cahaya yang menerangi lorong perjalananmu..

177 - Happy bowling

Petang Jumaat yang lepas, ofis aku ada buat bowling tournament kat The Mines Bowl. Tournament bermula jam 3.30 petang dan selesai jam 6.00 petang. Alhamdulillah, setelah bertungkus lumus menguruskan tournament nie, akhirnya semua berjalan dengan lancar. Thumbs up to all my committee... we all the best! ahahahah.. ye la.. dah 3 tahun berturut2 menguruskan tournament camtu.. dah kira expert la kan.. kekekeke.. tapi kali nie kitaorg buat secara berpasangan dan ada 2 kategori; terbuka dan veteran. Penyertaan amat menggalakkan expecially dari geng veteran. Ye lah.. kali nie diaorang akan bersaing sesama mereka dalam lingkungan umur yang sama.. kekeke.. ada berani la mau masuk ini tournament..

Aku partner dengan adek aku... alhamdulillah, kami berdua dapat naib johan. Aku lak suka sangat bila aku dapat high score & high series untuk kategori wanita. hehehehe.. triple joy.. ahaks..!!

Bila dah menguruskan tournament dan jadik player sekali..memamg penat tak hengat punya. Bila abis tournament badan dah lemau. Balik semula ke ofis untuk hantar Kak Rozie & Lin. Lepas tu buat gerakan pulang ke rumah.

Thursday, December 04, 2008

176 - salam iduladha

Selamat menyambut hari raya korban blogger semua.. berhati-hati di jalan raya. ingatlah orang yang sentiasa mengingati anda..


berada di luar kawasan liputan 5 Dis. 2008 - 14 Dis. 2008

Monday, December 01, 2008

175 - || SiLeNT ModE ||


Ku dengar-dengar Januari
akhirnya kau berpaling jua
semoga berbahagia ke akhir hayat
aku doakan buat kalian
izinkan aku melangkah
jauh dari kalian
agar tidak ditemui lagi
sesungguhnya aku reda
aku juga pasrah
namun hatiku luka berdarah
pemergianku bukan untuk mengubati luka ini
tetapi kerana aku teramat luka

Tuesday, November 25, 2008

174 - Musim bizi datang kembali

Salam pagi Selasa..

Dah lama tak update blog nie. Hujung-hujung tahun nie biasa la, musim kebizian melanda datang kembali. Adeii... penat dah nie. Sabtu & Ahad pon kadang-kadang datang keje. Dah sengal-sengal satu badan aku dibuatnya.

Hujung minggu nie kengkawan ofis ajak lepak kat Pangkor. Tak tau la bleh pegi ke tak. Keje tengah banyak gak nie. Tengok keadaan la ye kengkawan...

Orite, mau sambung keje dulu...

Monday, November 10, 2008

173 - Emosi semalam

Semalam penuh emosi
entah apa angin yang menggila
mengikut kata hati yang sedang rajuk
panggilanmu tidak kusahut
lembaran pesananmu tidak kuendah
aku benar-benar melayan rajukku

Namun aku tahu
aku tak mampu untuk bertahan
aku rindu amat padamu
menjeruk perasaan sendiri
aku kalah menahan hati
pabila kutahu kau kesakitan
akhirnya kita sama-sama menangis

Sukarnya untuk pertahankan
sebuah hubungan yang tidak akhirnya
bila kau hanya mampu berkata
kau tidak mampu untuk berbuat apa-apa

Wednesday, November 05, 2008

172 - Tin... tin... tin...

Salam pagi Rabu yang mendung...

Semalam pergi join liga yg dah lama tak join. As usual, tak ramai yg datang dan aku sorang pompuan je yang datang. Sabor je la.. tengah2 dok membaling, pandang belakang tengok2 adek aku dok tersengih. Laaa... ada rupanya dia nie. Kekunun wat suprise la datang tak bgtau..! Ceh.... hehehe.. tapi seronok sangat. Hahahaha...

Adek beli kasut boling Dexter. RM150 harga... cun gak.. naper la time aku beli dulu tak der warna tu.. mana aci! Hehehehe..

Lepas memboling terus wat gerakan ke Restoran Firdausi dgn adek. Layan tomyam la apa lagi.. sedapppp...hehehehe.. sembang punya sembang, dah kol 1 lebih. Terus wat gerakan pulang. Sampai kat rumah dok berpusing2 carik parking. Dah dapat parking plak baru perasan ada kete alarmnya dok menjerit.. kete tu btol2 sebelah bilik aku lak tu.. haduiiii... tensennyer... dok berbunyi 'tin...tin...tin...' sepanjang malam.. dapat tak korang bayangkan camner keadaannya aku time tu... nak tido tak bleh.. takkan la tuan punya kete tu tido m****s...

Last choice... nak telan pil tidor tak der.. aku pi telan panadol.. hahahaha.. akhirnya dpt tido gak walaupun dlm lena tu dapat dengar lagi bunyi alarm tu di hujung2 telinga.. sabor je la.. so, pagi nie aku jadik cam budak kiut kt bawah nie.. hehehehehe...

Monday, November 03, 2008

171 - Selamat Pengantin baru Din & Nurul

Selamat Pengantin baru adik-adikku... Mohd Masridien Hj. Khosim & Nurul Hawa Yahya yang melangsungkan perkahwinan pada 1 Nov. 2008. Semoga berbahagia hingga akhir hayat..

Wednesday, October 29, 2008

170 - 'Terapi'

Salam malam Rabu yang hening.. aku still di ofis. Baru siap reinstall laptop lecturer. Penat btol hari nie. Dari pagi tak henti-henti keje.. adeii.. jem badan aku dibuatnya.

Ahad lepas aku 'berterapi' seorang diri di Jaya Jusco Cheras Selatan. Dari pukul 11 pagi santak ke 2.30 petang. Hahahaha... dah lama tak buat 'terapi' nie. Hmm... terbang gak la beberapa rat ke kantung JJ tu.. huhuhuhu.. tapi aku puas hati.
Melayan fikiran seorang diri... hmm.. memang syahdu. Rasa macam hidup sorang2 je.. tapi itulah.. nak buat macam mana. Dah gitu laluan hidup aku... sadis!



Sedang 'terapi' perut di Secret Recipe.. yummy!

Wednesday, October 22, 2008

169 - Berkursus



Berkursus dari 20 Okt. - 23 Okt. 2008

(huhuhu... lebammm...)

Friday, October 17, 2008

168 - Cinta Dalam Hati

Cinta Dalam Hati - Ungu

Mungkin ini memang jalan takdirku
Mengagumi tanpa di cintai
Tak mengapa bagiku asal kau pun bahagia
Dengan hidupmu, dalam hidupmu

Telah lama kupendam perasaan itu
Menunggu hatimu menyambut diriku
Tak mengapa bagiku cintaimu pun adalah
Bahagia untukku, bahagia untukku

Ku ingin kau tahu diriku di sini menanti dirimu
Meski ku tunggu hingga ujung waktuku
Dan berharap rasa ini kan abadi untuk selamanya
Dan izinkan aku memeluk dirimu kali ini saja
'Tuk ucapkan selamat tinggal untuk selamanya
Dan biarkan rasa ini bahagia untuk sekejap saja

Thursday, October 16, 2008

167 - Tak Bisa Memiliki

Tak Bisa Memiliki - Samsons

Apakah yang engkau cari
Tak kau temukan di hatiku
Apakah yang engkau inginkan
Tak dapat lagi ku penuhi
Begitulah aku
Pahamilah aku

Mungkin aku tidaklah sempurna
Tetapi hatiku memilikimu sepanjang umurku
Mungkin aku tak bisa memiliki
Dirimu seumur hidupku

Friday, October 10, 2008

166 - Batuk..batuk.. batuk...

Adei... sakit je dada nie.. batuk menyerang dari bulan puasa sampailah sekarang. Tak elok2 lagi... uhuk..uhuk... rasa nak pecah je dada dibuatnya. Kepala rasa berat je... tak sukernyer...huhuhu..

Semalam Kak Min sms bagitau Adam masuk spital. Cainnyer si debab tu... katanya muntah2 dan tak bleh nak telan makanan. Alahai.. susut la badan dia yg debab tu.. doktor nak amik darah dia pon tak dapat2 carik urat.. debab la katakan.. hehehe.. cian debab wanchik nie...

Pastu hari nie doktor nak amik sampel air kencing dia sebab warna air kencing dia dah jadik warna coklat. Doktor dah pasang tiub, tapi sampai tengahari tadi dia tak kencing2.. hmmm... dia meragam la tu. Marahkan misi2 kt spital tu pasal dah kerjakan dia... heheheh.. memula katanya sengih2 gak la kat misi2 kt sana.. lepas dikerjakan dek misi2 tu, asik masam je.. dah tak mau sengih kat diaorg.. hahahaha... merajuk la tu.


Hmmm... cepat sembuh ye Adam.. wanchik rindu sangat2 kat Adam...



Posing dgn wanchik sebelum gi beraya rumah ayah & mama

Wednesday, October 08, 2008

165 - Lahabau...

Salam petang Rabu yang gelap sebab ujan tengah turun dengan lebat.. guruh berdentam dentum..

Aku balik dari kampung Isnin lepas...

Selasa aku bekerja... mood kerja masih tak ada. Tapi paksa diri je nie.. sibuk betol memenuhi permintaan mereka-mereka yang menantikan kepulangan aku bercuti raya. Tangan sibuk menjawab telefon. Dah macam operator plak jadinya.

Rabu aku still tak der mood bekerja.. huhuhu.. tengahari balik rumah tido sebab kebosanan melanda. Lepas solat, elok je aku nak kuar rumah tetiba keluar satu makhluk berlainan jantina dari bilik air rumah aku. Tergamam aku jap! Camne la bleh tersesat makhluk tu...!!! Nie buat aku hangin nie. Sesuka hati membawa makhluk berlainan jantina masuk dalam rumah. Berdua-duaan lak tu. Nak buat maksiat, pi la buat tempat lain!!!!!!!!! Lahabau btol!!!!!!!!! Nak kena budak2 nie.. siap la.. tunggu aku balik rumah petang nie..!!!

Friday, September 26, 2008

164 - Salam lebaran


[berada di luar kawasan liputan dari 27 Sept - 6 Okt 2008]

163 - Berbuka di Saujana Golf & Resort Kajang

Hari Rabu lepas berlangsunglah iftar geng FPP buat kali terakhir sebelum menyambut raya. Kali nie kitaorg berbuka di Saujana Impian Golf & Resort. Ini kali kedua bg ramadan tahun nie kami berkumpul berbuka puasa ramai-ramai. happy sangat kumpul ramai2 dengan kawan-kawan.. tak tau la naper... tapi memang happy sangat.

Pukul 6 lebih aku dah buat gerakan dgn adek, Farid & Miza ke sana. Jalan alhamdulillah clear. Tak sangkut jem langsung. Sampai kat sana dalam pukul 6.45 ptg. Kali ini, 20 orang geng FPP yang join berbuka. Meriah btol... bestnyer.. 2 meja full dgn orang dan makanan. Makanan kat situ kira OK. Sedappp... dan pelbagai jenis... makan pun puas hati.. hehehe..


Sebelum balik, kita posing ramai-ramai dulu


Dah abis makan, tapi makanan byk lagi atas meja tu..hehehe...

Wednesday, September 24, 2008

162 - Menang lagi... muahahaha...

Salam pagi Rabu yang lemau. Aku bangun lewat hari nie... huhuhu... terjaga pukul 7.30 pg! adei... subuh gajah aku pagi nie... (Ya ALLAH, ampunkan dosa hambamu ini) Nie semua gara-gara keletihan memboling la nie... hahahaha... teruk btol aku. Orang gi terawih, aku lak gi memboling..hehehe..tp bukan selalu...baru 2 kali dlm bulan pose nie aku memboling.

Semalam dalam pukul 9 mlm aku dijemput adek aku ke Metro Point Kajang. Kat sanalah medan pertempurannya. Hahaha.. main 4 game (RM6 satu game, mahal giler!!!) tapi 3 games last baru bertarung. Dan seperti biasa, aku masih mengekalkan kejuaraan 3 kali berturut-turut... muaahaha... tensen adek gue.. asik akaknya je yang menang.. hehehe..

Semalam Zul & wife dia ada turun sekali tapi Zul je yg main. Happy btol semalam. Sekurang-kurangnya dapat la mengubat kesedihan aku yg sadis time berbuka semalam. Nak buat camner, manusia hanya mampu merancang... last2 minit boleh plak bertukar rancangan. Tinggallah aku berbuka dgn makanan yang ala kadar je. Itu pon nasib baik terpikir nak beli kueh singgit. Kalu tak, berbuka air dgn buah je la semalam... huhuhu... sebak je aku time berbuka tu... waaaaaaa..!!!!

Lepas memboling, sempat la gi supper kat Restoran Firdausi. Layan kotiaw goreng pattaya. Besh giler... hehehehe... lepak2 jap, 12.30 mlm buat gerakan pulang. Sampai rumah, hosmet tak tido lagi. Dok tengah spin baju sambil bergayut tepon dgn tunang dia. Aku yang masih dlm sisa rajuk, malas bercakap banyak dan terus ke masuk ke dalam bilik untuk istirehat.

Hmmm... sedihnya bila mengenangkannya....

Friday, September 19, 2008

161 - Ulangtahun ke 28

Salam.. hari yang sungguh ceria. Mana taknya, jadik birthday girl ari nie. Alhamdulillah... dah 28 tahun aku lahir kat dunia. Masih lagi mampu menghirup udara di tanggal 19 Sept tahun ini. Waaa... makin tua aku setahun lagi. Hehehe...

Sepanjang hidup aku, di usia inilah sambutan ulangtahun yang paling bermakna bagi aku. Walaupun time bulan puasa, tapi amat menggembirakan dan membahagiakan. Walaupun juga tiada sambutan or party harijadi, tapi alhamdulillah... tanda ingatan dan ucapan dari kengkawan sudah cukup membuat aku rasa gembira sangat2. Terima kasih kengkawan semua atas ucapan yang tak putus-putus dari tengah malam tadi esp Misa yg sms time orang bangun sahur. hehehe.. terharunya... sob..sob..sob..

Malam semalam sempat la gi makan KFC dengan adek aku nie. Kuar pon dah pukul 10 lebih, so kitaorg pegi makan kat KFC Equin Park yang dibuka 24 hours. Hehehe... bukannya apa.. aku pernah cakap kat dia yang aku teringin nak makan KFC Spicy Crunch tu.. so, semalam dia bawak la aku ke sana. Then lepas je pukul 12 tgh malam... dia hulur hadiah kat aku. Waaa... terharunya..hehehe.. Thanks adek...! Akak suker sangat.... muaahhsss..!!

Lepak2 makan sampai pukul 12 lebih. Balik rumah nampak la plak ada plastik Lovely Lace tergantung kat tombol pintu bilik aku. Yeayyy... ada hadiah lagi!!! Kali nie dari hosmet aku lak, Hajar. Waahhh... bestnya dapat suprise cam nie... thanks Hajar & Naim (tunang Hajar) for that present. Cute sangat...!!! hehehehe..

Dan akhirnya... sepanjang malam aku tido dengan senyuman.... kekekeke...



Hadiah jam tangan dari adek

Tempat simpan brooch from Hajar & Naim

Thursday, September 18, 2008

160 - Cop mohor (i love your blog)

Hehehe... dapat cop mohor dari Misa.. tengkiu my prenz...

Saturday, September 13, 2008

Friday, September 12, 2008

158 - Bosan

Sangapnya hari nie...

(hehehe... ini saja entri pada hari ini..)

Sunday, September 07, 2008

157 - Masa bersama teman

Jumaat lepas ramai2 berbuka puasa dgn geng AJK KKR dan kawan2 seofis yang membantu time dinner KKR 29 Ogos lepas. Kami berdua belas orang lepak berbuka puasa di Village View kat Bangi. Mungkin inilah kali terakhir kami dapat lepak2 ramai2 camtu sbb lepas nie kami akan kehilangan seorang teman yang akan bertukar tempat kerja. Huhuhu... sedihnya aku bila mengenangkannya... tak mengapalah. Ini untuk peningkatan kerjaya dia jugak. Well.. good luck to you Shahrul. Jangan lupa kat aku... member baik ko nie... huhuhu..

Friday, September 05, 2008

156 - Rindunya....

Rindunya pada 'si kecik' nie... Mohd Adam Mohd Idham..

Thursday, August 28, 2008

155 - Dia kata...

Dia kata... dia tetap dengan aku sampai bila-bila
Dia kata... dia suka hadiah yang aku beri
Dia kata... dia tak boleh jauh dari aku
Dia kata... dia takkan lari lagi
Dia kata... dia akan pegang janji dia pada aku
Dia kata... aku kakak kesayangannya
Dia kata... dia akan merindui aku
Dia kata... dia sayang pada aku
Dia kata... dia rindu pada aku
Dia kata... dia cuma ada aku seorang
Dia kata... dia sentiasa ada untuk aku
Dia kata... dia tak mahu berkongsi sakit dengan aku
Dia kata... dia tak sanggup tengok aku sakit
Dia kata... dia kalau boleh nak tanggung sakit aku
Dia kata... aku amat bermakna pada dia
Dia kata lagi dia rindu pada aku
Dia kata lagi dia rindu pada aku
Dia kata... dia gembira sangat dapat ketawa bersama aku
Dia kata... dia tak boleh kalau tak bercakap dengan aku

Jadi, apa yang harus aku kata pula..?

Thursday, August 14, 2008

154 - Bila rasa ini rasamu - Kerispatih

Aku memang terlanjur mencintaimu
Dan tak pernah ku sesali itu
Seluruh jiwa rela ku serahkan
Mengenang janji setiaku

Kumohon jangan jadikan semua ini
Alasan kau menyakitiku
Meskipun cintamu tak hanya untukku
Tapi cobalah sejenak mengerti

Reff:
Bila rasaku ini rasamu
Sanggupkah engkau menahan sakitnya
Terkhianati cinta yang kau jaga

Coba bayangkan kembali
Betapa hancurnya hati ini kasih
Semua telah terjadi

Back to Reff:

Aku memang terlanjur mencintaimu

Monday, August 11, 2008

153 - Nak balik kampung


Dah rasa tepu kat sini,
nak balik kampung.

Dah tak der apa kat sini,
nak balik kampung.

Dah tak der makna lagi,
nak balik kampung.

Dah tak dapat berfikir lagi,
nak balik kampung.

Dah tak der hati kat sini,
nak balik kampung.

Tersungkur sekali lagi,
nak balik kampung.

Meratap untuk kesekian kali,
nak balik kampung.

Makkk....

Wednesday, August 06, 2008

152 - Tak berbaloi....

5 Ogos tarikh yang tidak akan dilupakan.

23 Ogos tarikh keramat pemutus.

Bisakah kubertahan hingga ke tarikh itu? Mampukah kulewati tarikh itu? Bagaimana ya...?

Friday, August 01, 2008

151 - Berbaloikah...??

Selamat ulang tahun kelahiran A***. Semoga beroleh barkah dalam hidup di dunia dan akhirat. MESTI HIDUP BAHAGIA & GEMBIRA...

p/s biru + biru = hijau?

Wednesday, July 23, 2008

148 - Beri aku ruang untuk bernafas seketika

Semakin berlarutan dan berpanjangan. Seolah-olah hidupnya bergantung kepadaku. Lelah aku melayani karenahnya. Berbuih mulut memberi nasihat namun dia tetap begitu. Masih! Tidak berubah! Statik!

Maaf, berikan aku sedikit ruang untuk aku bernafas. Agar hati ini kembali seperti asal. Aku tidak mahu palitan hitam ini mempengaruhi aku. Kerana, kelak kita takkan seperti dulu. Biarpun seketika, aku pinta sekali lagi... beri aku ruang untuk bernafas seketika.

Hah...

Monday, July 14, 2008

145 - Ofis - PD - Ofis

Salam petang Rabu.

Hah.... baru dapat bernafas. heheheh... keje bertimbun-timbun yang perlu diselesaikan. Sekarang nie sedang print poster. Ada sket lagi... huhuhuhu... 3 hari aku mengerjakannya still tak abis-abis.

Hari Sabtu lepas, seawal jam 9 pagi aku datang ofis untuk siapkan kerja-kerja printing. Petang dalam jam 4 aku balik rumah untuk kemas barang-barang untuk ke PD. Dah janji dengan Sato & Zam yang aku akan follow diaorg gi PD petang nanti. Sempat lagi aku basuh baju seround. hehehehe...

Dalam pkl 5 lebih aku buat gerakan ke PD. Sebelum tu dapat call dari Zam yang diaorg tunggu aku di hentian sebelah Nilai. So, aku apa lagi... 'menjerit' la bawak kete dgn speed yang membolehkan aku hanya amik masa 20 minit jer sampai hentian Nilai tu. hehehehe... Lepas tu kitoarg buat gerakan ke PD. Dalam sejam dah sampai Apartment Sunshine Bay. Masuk ke kawasan apartment dah nampak pantai. Perghhh... teruja btol aku. Tapi, yang sadisnya aku langsung tak berkesempatan untuk ke pantai. huuhuhu... tu ler.. datang lagi lambat. hahahaha...

Time tu dah ramai geng MB yang check-in. So, lepas tu kitaorg ramai-ramai gi pasar malam untuk beli bahan-bahan buat BBQ. So, lepas abis membeli... dalam jam 9 mlm bermula sesi BBQ. Sesi membakar meriah dgn kehadiran yang agak mengejutkan juga dari geng-geng MB (ramai la plak). Tapi mlm tu ayam yang dah awal-awal lagi Kak As perap (sedap oooo) menjadi 'buruan'. Sempat la cekau seketul... kalu tak, kempunan den! hehehehe... Kicap yang Kak Aida buat pon sedap giler... macam-macam makanan ada malam tu. Kenyang giler makan malam tu. Lepas makan, packing terus naik apartment. Mata masing-masing dah sayup je... tapi sempat lagi tengok diaorg main Scrabble & Uno. Aku main Uno je, itu pon last game. Terselamat aku dari kena denda makan janggut sotong yang ngeri tu... hahahahaha...

Pagi Ahad, dalam pkl 9 lebih kitaorg semua buat gerakan ke kedai mapley (mamak) untuk sarapan. Lepas sarapan, terus ke tempat boling. Dah ramai yang menunggu. Tengok geng DY Bowl (we all ada friendly game dgn diaorg) gerun je... mesti terer-terer.. huhuuhuh... Dalam jam 11 lebih jugak la baru start. Main 4 game jer... blasah je la.. hehehehe...

Abis game dalam 2.30 ptg. Diaorg semua buat gerakan untuk makan. So, entah la apa nasib aku hari tu salah amik jalan (sebab diaorg semua tetiba ilang sekelip mata... kekekeke) aku dah keluar menghala ke Seremban/KL. So, aku decide teruskan aje balik sebab aku kena ke ofis semula untuk sambung keje-keje printing.Aku speed untuk cepat sampai. Tak tau la berapa speed trap yg aku dapat nanti. Tapi hujan le la plak bila masuk highway Seremban. Tapi aku berjaya juga sampai pukul 3.45 ptg. Terus bertapa kat ofis sampai jam 11 malam.

Penat tak hengatnya... sib baik la ada yang rajin datang teman aku borak-borak kat ofis. Lepas tu, kami gi makan kat Restoran Firdausi. Perghh... aku layan tomyam ayam. Lama tak pekena... beshnyerrr...!!!! Rasa tetap sama cam first time aku makan kat situ. Borak-borak dah sampai pukul 1 lebih. Balik rumah, sambung borak dengan hosmet lak. Last2 kol 3 pagi baru aku tido. Pagi nie... kepala miung sket la pasal tak cukup tido, dengan badan tak cukup rehat lagih. Haduih la...

Tapi memang dapat berjimba-jimba dengan geng MB kat PD. Dah lama tak ada xtvt camtu. Last sekali aku rasa best giler join xtvt MB time gi Mersing dulu... dah lama dah... so, bila dapat balik berkumpul ramai-ramai rasa best sangat. Terasa bermakna sangat...

Geng MB & DY Bowl bergambar ramai-ramai




geng gegurl MB...hehehe...

With Mrs. Bendahari

Friday, July 11, 2008

144 - Terkesan dengannya

Salam pagi Jumaat.

Kepala rasa berat. Badan rasa tak best. Tekak dah seminggu rasa tak best. Makanan masuk dalam tekak nie selalu sangat rasa nak terkeluar balik. Hmmm... memang kuat penangannya. Aku benar-benar terkesan dengannya.

Perasaan dah bercampur-baur. Marah... sedih... tak puas hati... kecewa dan paling banyak adalah rasa kasihan. Hari-hari datang mengadu pada aku. Sedikit sebanyak memang aku turut merasakan kesannya. Aduhai... apalah yang boleh aku buat. Hanya sekadar nasihat saja yang boleh aku berikan. Yang lain-lain aku tak mampu untuk mengubahnya.

Semalam berbual panjang dengan dia. Santak ke 1 pagi. Melepak sambil minum di gerai tepi jalan. Macam-macam yang diceritakan. Dan aku..... mendengar dengan sepenuh perhatian. Hanya itu yang aku mampu... nasihat dari seorang kakak kepada seorang adik mungkin hanya angin lalu saja pada dia. Aku tahu, dia cuma perlukan seseorang untuk meluahkan perasaannya. Dan aku setia di sisinya. Jika dia ingin menangis, aku akan meminjamkan bahuku buatnya. Menangislah sepuas hati....

Kerap kali dia cakap dia tidak akan lama. Semakin walang hati aku mendengarnya. Puas dipujuk, namun mulutnya masih terkunci. "Saya tak mahu orang kesian kat saya kak!" Hanya itu jawapannya bila ditanya. Lidah aku langsung kelu. Ya.. mungkin lepas mengetahui kebenarannya, perasaan kasihan yang akan menguasai minda aku. Dia tidak mahu dilayan begitu. Kuat semangatnya... aku kagum!

Aku tak akan mendesak lagi. Biarlah... bila dia rasa bersedia untuk beritahu aku, dia akan datang sendiri pada aku. Aku akan tunggu hari tersebut.

Tapi... hidup aku benar-benar terkesan dengannya....

Monday, July 07, 2008

143 - Aku ada di sini

Pulanglah
jangan kau lari lagi
bukan itu penyelesaiannya

Kembalilah
aku ada di sini
menangislah di bahuku

Biar kupujuk rajukmu
biar kuhapus air matamu
biarku rawat lukamu

Jangan pergi lagi
sudahlah, berhenti
aku pilu melihatmu begitu

Aku di sini menanti kepulanganmu

Monday, June 23, 2008

142 - Seri Kembangan - KLIA - Putrajaya

Ahad lepas, aku temankan Hajar gi hantar mak dia nak gi umrah. Gerak dari rumah pkl 7.30 pg. Sempat singgah Anjung utk sarapan. Dalam pkl 8 lebih juga kitaorg gerak ke KLIA. Then sebelum pkl 9 pg kitaorg dah sampai kat KLIA. ramai la geng yang sama gi umrah dgn Makcik Laila (mak Hajar) dok menunggu. Senang je nak kenal geng diaorg nie sbb bawak beg kaler kuning & purple yg giler striking!! hahaha... lupa plak aku nak snap gambar beg tu. siries... dari jauh dah nampak. Hahaha...

Aku lak, sementara Hajar dok sembang2 dgn famili dia, aku pusing2 store yg ada di KLIA tu. Bleh kata semua aku jengah. Nak lepak2 dgn diaorg, segan la plak. Ye la... bukan famili aku pon. Muahahahha... Lepas salam2 semua, dlm pkl 10.30 diaorg dah kena masuk balik berlepas. Semua nampaknya ok. Sempat lagi makcik Laila pesan kt aku soh tengok-tengokkan anak dia. Kekekek.. insyaallah...

Lepas tu aku dan Hajar terus buat gerakan ke Hospital Putrjaya, si Naim (tunang Hajar) kena warded. Snap pada pinggang sampai tak leh jalan. Huhuhu..sian sungguh tengok dia. nak bergerak pon kena berhat-hati, takut kalau tiba2 kena 'serang', sure menjerit kesakitan. Langsung tak bleh berjalan sekarang nie.... sadis tul!

Lepak sana sampai tengahari. Pastu singgah Alamanda jap. Hajar nak beli barang2 basah utk masakkan sup ayam buat Naim. Aku lak sempat singgah Secret Recipe beli Chocolate Indulgence Cake & Carrot Cake. Perghhh... heavennyer dapat makan kek tu.... heheheheh... sebelum balik kitaorg singgah makan kat Pizza Hut! Yeay....

Balik je rumah aku tolong masakkan sup ayam utk Hajar bawak kt Naim. Main 'campak-campak' je bahan-bahan. Hahahah... sempoi tapi yg penting sedap giler! muahahahha... Dalam pkl 6 lebih Hajar buat gerakan ke hospital semula. Dia tido sana temankan Naim. Hmmm.... moga Naim cepat sembuh, amin!

Saturday, June 21, 2008

141 - Membawa diri

Salam petang Sabtu.

Aku kerja hari lagi minggu nie. Menyiapkan keje yang entah bilakan siap. Warghhh... tensen akuh! Bila dah tepu kepala otak nie... aku layan memblog jap. hehehe...

Semalam aku dah plan nak tido awal. Dalam pukul 10 dah masuk tido. Tak lama lepas tu aku dengar ada mesej masuk dalam henpon aku. Sapa la plak nie ngaco je... Bila aku bukak jer mesej tu.

'Kak tim.... huhuhu... ;-( '

Aik? Apesal la plak kenanya dengan adik aku sorang nie? Risoa plak aku. Aku balas tanya kenapa? Then dia balas balik dgn mesej yang semakin pelik. Cam org tengah frust. Cakap nak gi jauh... nak gi tenangkan fikiran. Aku makin risau. Nak call, kredit dah agak nazak. So, aku decided turun gi kedai beli top-up.

Lepas beli je top-up aku terus call dia. Tanya punya tanya... dia still tak mau berterus terang. Dari gaya cakap konfem arr baru lepas nangih. Aiseh... Lepas tu aku tanya lagi, dia kat mana. Dia jawab kat highway. Aku tanya lagi highway mana? Then dia jawab dah dekat area Nilai. Ishh... apa kenalah dgn adik aku nie?

Aku try pujuk dia soh balik sini. Datang rumah aku. Tapi dia tolak. Dia still kata nak tenangkan fikiran. Dah lama tengah jiwa kacau, takut plak aku dia buat apa2 tindakan yang bodoh. Tapi yang amat aku kesalkan, aku still tak berjaya pujuk dia balik. Tapi dia janji nak dtg ofis hari nie dan jumpa aku. Tak mengapalah... dia dah besar. Lelaki plak tu... harap2 dia dapat jaga diri.

Pagi nie aku mesej dia semula bagitau aku ada di ofis. Then dia balas mesej aku dan dia kata dia ada kat tengah2 BANDAR MELAKA!!! Ya ALLAH... terkejut aku! Dia tak balik semalam. Alasan hujan lebat. Takut nak redah. Ok, aku terima jawapan dia tu. Aku still cuba pujuk dia balik. Tapi aku still tak berjaya. Adus.... tak senang hati aku dibuatnya..

Ya ALLAH, Kau peliharalah iman dia. Lindungilah dia dari segala keburukan. Amin...

Wednesday, June 18, 2008

140 - Bertuah

Lucky by Jason Mraz ft. Colbie Caillat

Do you hear me,
I'm talking to you
Across the water across the deep blue ocean
Under the open sky, oh my, baby I'm trying

Boy I hear you in my dreams
I feel your whisper across the sea
I keep you with me in my heart
You make it easier when life gets hard

I'm lucky I'm in love with my best friend
Lucky to have been where I have been
Lucky to be coming home again
Ooohh ooooh oooh oooh ooh ooh ooh ooh

They don't know how long it takes
Waiting for a love like this
Every time we say goodbye
I wish we had one more kiss
I'll wait for you I promise you, I will

I'm lucky I'm in love with my best friend
Lucky to have been where I have been
Lucky to be coming home again
Lucky we're in love every way
Lucky to have stayed where we have stayed
Lucky to be coming home someday

And so I'm sailing through the sea
To an island where we'll meet
You'll hear the music fill the air
I'll put a flower in your hair
Though the breezes through trees
Move so pretty you're all I see
As the world keeps spinning round
You hold me right here right now

I'm lucky I'm in love with my best friend
Lucky to have been where I have been
Lucky to be coming home again
I'm lucky we're in love every way
Lucky to have stayed where we have stayed
Lucky to be coming home someday
Ooohh ooooh oooh oooh ooh ooh ooh ooh
Ooooh ooooh oooh oooh ooh ooh ooh ooh

Wednesday, June 11, 2008

139 - Syukur semuanya selesai...

Alhamdulillah.... lega sangat!!! Hal-hal kenduri abang aku dah selamat selesai. Kenduri sebelah famili aku pon baru je lepas 7 Jun lepas. Alhamdulillah.. semuanya berjalan lancar. Majlis tak der cacat celanya. Syukur sangat.. cuma aku je pagi tu demam sket. Nie gara-gara terlalu penat agaknya. Huhuhu...

Bangun pagi tu, aku dah rasa rumah berpusing. Aku dah riso sbb aku kena masak lauk pengantin. Kalu 'chef de mission' demam, camner plak.. hhahahah.. Aku terus telan panadol 2 biji & tidur sekejap. Sejam lepas tu, aku dah rasa OK sket. Nasib baik... huhuuhuh...

Semuanya kami sepupu sepapat uruskan sendiri majlis nie. 'Org2 luar' tak ramai sangat menolong. Tak tahu la naper... maybe sbb kitaorg tempah katering, so diaorg pikr tak der benda la nak ditolong sangat. Itu yg rasa macam nak pengsan je menguruskan kenduri kawen abang aku nie. Tapi, walaupun sepupu sepapat yg beberapa kerat yg ada tu... we all tetap berjaya menguruskan kenduri nie dengan jayanya. Yes!!!

Hmmmm... Dah ada kak ipaq la aku. Pelik je nak panggil 'kakak' sebab dia muda setahun dari aku. hehehehe... apa-apa pon, welcome to our family, sis!!

Lepas nie tunggu bulan November la plak... satu lagi kenduri akan datang. Huhuhuhu... gerunnyer....

Tuesday, June 03, 2008

138 - Menjejakkan kaki negeri Cik Siti Wan Kembang

Salam hari Selasa...

Nak bercerita sket tentang majlis pernikahan abang aku dengan gadis pilihannya yang berasal dari negeri Cik Siti Wan Kembang. Inilah kali pertama aku menjejakkan kaki ke negeri nie. Huhuhu... sadis btol!!!

Jumaat (30/5/08) seawal jam 9.30 pagi aku dgn 3 buah kereta lagi buat gerakan ke Tanah Merah untuk menghantar abang ke rumah pengantin perempuan. Jangkanya petang lepas solat Jumaat majlis akad nikah akan diadakan. Kami semua pegi awal utk rehat2 dulu. Perjalanan dari rumah ke sana memang mencabar. Dengan keadaan jalan yang sentiasa mendaki gunung (Banjaran Titiwangsa) dan bengkang bengkok, perghhh... sedap layan lap ooo!!!! Hehehehehe... aku yang drive ke sana plak tu..

On the way, lalu Tasik Banding. Best je layan scenery kat situ. Tak der la stop... nanti lambat plak sampai. Lepas berenti jap kat kawasan rehat titiwangsa. Air kat situ giler sejuk. Cam ais lagaknya... tapi syok oo dok atas tu. Dengan cuaca yang sejuk. Ye la...time tu pagi lagi, tp kalo tengahari panas ler...


Dalam 11 lebih berenti di Bukit Bunga. Kat situ ada gerai2 jual buah2 dan barang2. Kiranya ala2 Padang Besar la.. best gak cuci mata kat situ. Then dlm pkl 12 lebih sambung kembali perjalanan ke Tanah Merah. Dalam pkl 1 tengahari berenti rehat di masjid kawasan situ. Sementara tunggu yang geng lelaki solat Jumaat, kitaorg lepak kat gerai seberang jalan.

Lepas selesai solat, kitaorg semua buat gerakan ke madrasah plak utk majlis akad nikah. Sempoi je tok kadi tu. Dengan sekali lafaz, maka sahlah abang aku menjadi suami orang. Aku tengok mata abah aku merah berair. Tangisan kegembiraan kot bila tengok anaknya dah jadik suami orang. Hehehe... aku plak tukang camerawomen tak berapa nak amatur. Keje aku amik gambor je la...

Lepas majlis akad nikah, buat gerakan pergi rumah pengantin pompuan utk sesi makan2 sket. Lepak dalam sejam lepas tu buat gerakan pulang sebab hari dah hujan. Tak nak tunggu lama2 sbb jalan Grik-Jeli kan terkenal dgn tanah runtuh. So, chow cepat2.

Sabtu (31/5/08), sekali lagi aku menjadi driver utk gi majlis kenduri. Semalam akad nikah je. Hari nie baru kenduri yang betul2. Seperti semalam, aku menjadi driver dan melayan lap di sepanjang perjalanan. Letih memang letih. Cuti balik kg nie asik drive je keje aku. Huhuhu....

Majlis kenduri berjalan dengan lancar. Alhamdulillah... syukur! Lepas nie sibuk kenduri sebelah aku la plak. 7 Jun nie... 2 minggu berturut aku balik kampung. Penat tok sah cakap la.... tapi apa nak buat. Redo je la... hehehehe...

Hantaran dari pihak perempuan

Hantaran dari pihak lelaki

Melewati Tasik Banding yang mendamaikan

Surau tempat majlis akad nikah dijalankan.. hehehe...

Tuesday, May 27, 2008

137 - Merentas 4 negeri

Salam Hari Selasa...

Aduh... penat lagi rasanya gara-gara makan kenduri Biha Ahad lepas. 4 negeri aku rentasi semata-mata untuk meraikan hari bahagia kawan aku nie. Ye la... kendurinya di Jitra, Kedah. Dan aku plak dari Seri Kembangan. Selangor, Perak, Kedah dan Perlis. 4 negeri tu aku rentasi semata-mata untuk turut sama-sama meraikan hari perkahwinan minah nie. hehehe...

Hari Ahad, seawal jam 6.00 pagi aku dan Hajar (housemate) dah buat gerakan keluar dari KL. kena keluar awal pasal nak elak dari jalan ditutup utk marathon apa ntah. Itupun time kitaorg keluar, dah sebelah jln ditutup. Dpt keluar dari KL dlm 6 lebih juga la. Alhamdulillah semua lancar. Singgah di R&R Tapah utk sarap dlm 7.45 pg. Dekat sejam gak la berenti kat situ. Then dlm pukul 8 lebih sambung buat gerakan semula. Kitaorg konvoi dgn Kak Rozie. Dia tunggu kitaorg kt R&R Sg. Perak. Dekat pukul 10 jugak la sampai. Kak Rozie & family dah tunggu. Lepas isi minyak, terus buat gerakan bersama-sama. Memang pecut je. Aku rasa ada la 2-3 keping 'surat chenta' akan sampai nanti. Hahaha... tp dah sound awal2 dgn Kak Rozie, kalau dapat 'surat chenta', husband dia (keje polis) kena tolong la. Muahahaha...

Bila masuk je area Kedah, mata semua dah terbukak luas melihat kehijauan negeri jelapang padi nie. Kagum je sepanjang perjalanan. Memang rasa best sgt tgk sawah terbentang menghijau. Rasa cam nak turun je amik gambo. heheheh... Sampai ke rumah pengantin dalam pukul 12 lebih. Sedang elok la tu. Kebetulan plak rombongan pihak lelaki pon baru sampai. Hmm... kitaorg pon menyelit la dlm rombongan lelaki. Pasangan pengantin pakai sepersalinan pink. Nampak sama cantik sama padan la..

Tahniah Biha & Rizal, MESTI hidup bahagia! hehehe...

Lepas makan & snap 2-3 keping gambo, aku, Hajar dan family Kak Rozie buat gerakan ke Padang Besar. Shopping!!! Hahahaha... aku tangkap blaus selai dgn narita 1. Tu jer... pastu beli makanan ringan sket. Tu jer... tak der la shopping pon. Sebab aku punya target nak beli narita je.. kekekeke...

Pusing-pusing kt Padang Besar dlm 2 jam je pastu dah buat gerakan nak pulang ke Seri Kembangan. Kak Rozie & family terus ke Tanjung Dawai. Aku & Hajar buat gerakan pulang la. Tapi punya la berpusing carik jalan kuar. Hahaha... dekat sejam gak la mencari jalan kuar. Tapi bukan sesat tau! Jalan yg kitaorg amik tu memang betul tp tak yakin. Itu yg asik berpusing tu. Tanya org2 kat situ, memang btol jalan yg kitaorg amik sebelum tu cuma bila jalan tak familiar, dengan signboard yg hampeh. Jadik la gitu... hahahaha...

Lepas tu perjalanan lancar. Berenti jap kat R&R Gurun utk isi perut yg kembali lapar. Lepas solat maghrib, kitaorg terus menerus non-stop. Huh! Utk perjalanan malam, aku mintak Hajar drive sbb mataku tak berapa OK utk memandu malam. Lagipon, kepala aku dah ding-dong... ini bahana tak dpt tidur dgn lena mlm sebelumnya tu. Lepas Sg. Perak, jln jem. Adeii... dekat sejam gak la. Bukan ada eksiden pon, cuma byk kete rosak tepi jln. Dah la kat situ jln berbukit, so, mmg byk la kete yg over-heat!! Cuak gak kitaorg kalu jadik sama. Ye la.. bayangkan kalu kete rosak time tgh2 jln tu. Huih... tp alhamdulillah... mebiku tak buat hal.

Lepas je tol Jelapang, jln kembali clear. Apa lagi, pecut arr sampai 140. hahahha... giler btol minah tu. Tapi tak per la... janji sampai cepat. Akhirnya dlm 2.30 pg sampai jugak kitaorg kt rumah. Penat tak hingat la.. last2 hari Isnin sama-sama tak pegi keje. Terbongkang kepenatan...







Tuesday, May 20, 2008

136 - Gegar!!

Semalam dalam pukul 10 lebih, tengah lepak2 tengok citer NCIS Season 4 kt 8tv, tiba2 tv bergoyang.. lantai rumah pon rasa bergoyang. Dalam 5 saat jer gegaran tu terasa. Aku terpaku sekejap. Apa kena nie? Takkan le ada gempa bumi? Cuak je rasa... lepas tu langsung tak terasa dah gegaran. Suasana pon tenang je. Tak der pon orang riuh-riuh lari turun flat. Emmm.. perasaan je kot.

Pagi nie, sampai ofis terus bukak Kosmo! online. terpampang le berita pasal gempa bumi di Sumatera malam semalam. Nauzubillah... tak sangkanya aku dapat rasa gegaran tu di flat tu. Terkedu aku seketika....

Bumi semakin nazak... takutnya nak menghadapi hari-hari yang mendatang. Masa semakin suntuk...

Thursday, May 15, 2008

135 - Berkampung di Royale Bintang Seremban

Salam petang Khamis. Huih... dah lama tak menconteng kat dalam nie. Tak der benda nak ditulis pon. Tapi kali nie ada la perkara menarik sket untuk diceritakan.

Dari hari Sabtu (10/5) lagi aku dah berkampung di Royale Bintang (dulu nama Royal Adelphi) Seremban. 2 bijik keta & 1 pajero full dgn barang2 dan orang utk preparation seminar antarabangsa kat sana. actually seminar mula Isnin tp we all kena la sampai awal utk uruskan apa2 hal yg patut di sana.



So far semuanya berjalan lancar. sket2 problem tu biasak la dlm seminar besar cenggini. service di hotel bagi aku very poor. contohnya, kitaorg dok 3 org satu bilik deluxe (utk 2 org). tp everytime kena call housekeeping utk hantar extra towel. padahal dlm bilik tu terang2 ada 3 bed. konfem la perlukan 3 towel. ntah apa2 la... pastu time seminar tgh on, org yg sepatutnya berurusan dgn kitaorg langsung tak nampak muka. susah nak mintak apa2. mmg hampeh la bg aku diaorg punya manager ke whatever. tak jaga langsung customer!! so, kalau tak jaga customer... mmg ini memberi gambaran buruk pada diaorg punya management la. so, next time... tak der dah la kitaorg nak buat kt situ lagi. sorry to say laa....

First day & second day memang sibuk. dgn sesi parallel berlangsung 9 bilik serentak. kadang2 11 bilik serentak! terlari-lari le aku dan Zul (my assist.) utk check bilik2 tu semua samada laptop & LCD berfungsi. hmm.. tp nasib baik la Zul betul2 commit pada tugas dia. selalunya aku dpt asisstant yg suka main acilut dgn aku. bikin hangin je... tp kali nie asisstant aku memang excellent!!! thumbs up to Zul... hheheheh...

Last day tak sibuk sangat. so, kurang dah la sesi serentak. so, dpt la rehat sket. cuma ada sorang nie emo sket. entah apa la yg dia emokan sampai semua org pelik. asalnya nak bergurau, tp sebabkan dia nie emosi terlebih... so dah menaikkan kemarahan dia. so, ok... kitaorg senyap je la. biar dia layankan emo dia tu.

Tapi kalu nak emo pon, jangan la tunjukkan sangat. Kalau tak suka dengan apa yg orang buat, so please la jangan buat apa yg orang tak suka. bila orang tengak dia buat apa yg tak suka dilihat, so, orang tu akan balas balik la apa yg dia buat, kan?? fair & square.... hehehehe... dah tu bila orang buat bodo kat dia.. tak layan dia... kenapa pulak nak terasa. you deserve it!! sebab tak pikir yang apa yg buat tu, orang tak amik kisah. hah!! nampak salah orang jer... sendiri punya kesalahan tak sedar!

Bila orang dah cuba nak berbaik, dia buat hal lagi. tak tahu nak jaga hati orang. so... bye-bye la. tak kuasa dah. tak sudi tak per.. tapi tak perlu la nak tanya berulang kali. kalau dalam hati tu memang dah awal2 lagi nak berkeputusan begitu. in a second boleh berubah...

Hmmm.. sekarang aku plak yang terlebih emo... kekekekeke...



separuh dari AJK yg terlibat

Wednesday, April 30, 2008

134 - Hanya kelam


Ingin kukhabarkan
biar segenap alam mendengar
ingin kulaungkan
biar terpaku sang unggas
ingin kulontarkan
biar terhenti detik masa

Ke mana hayun langkah
masih terkuis-kuis
tangan mencarik-carik
kertas kosong berdebu
menanti contengan pena
kapan bisa mencoret indah

Malam siang bersilih ganti
hujan panas bergilir menanti
mendongak ke langit samar
menatap kerdipan bintang
mengintai rembulan di celah awanan

Masih mendatar
nafas tiada berombak
diri hanya patung bernyawa
mengharung arus masa
tiada titis warna
hanya kelam

-suria shafie, research room-

Monday, April 21, 2008

133 - Bos gue dah glamor


Malam semalam dok lepak2 depan tv sambil tu tangan dok menyelak helaian suratkhabar Berita Minggu segmen Dimensi. selak je 2nd page, terus mata terpaku pada wajah seseorang yg amat aku kenali. Wah..wah..wah... glamor la member.. aku terus capai henpon dan mengutus SMS pada dia.

SMS aku : Salam. Amboi... glamornya org tu masuk paper. hehe..

SMS dia : Eheh. dah malu asik tolak pmtaan bhrian.

Haaa... kenal tak dengan blogger tu.. Bluehikari.. sapa2 yang 'hantu' blog sure kenal dengan atau familiar dengan nama 'Bluehikari' yg terkenal sebagai antara blogger yang awal berblog di internet.

Nak citer la sket.. nie bos aku nie. Bangga seh tgk muka bos sikit punya besar posing dalam Berita Minggu semalam. Cerita pasal 'Penangan Blog'. ada sapa-sapa nak berkenalan? kekeke...

Thursday, April 17, 2008

132 - MB masuk suratkabor....

Bangga seh!! Itu je yg bleh aku cakap. Walaupun tak der muka aku time diaorg bergambar nie (time tu tgh bz dgn sorting nama2 pemenang tournament tu), tp dengan tersiarnya mengenai aktiviti MB di akhbar Sinar Harian akan membantu menarik lebih ramai lagi bowler-bowler di Malaysia esp. area KL utk join our club!

Wednesday, April 09, 2008

131 - Di usia 36 tahun...

Salam petang Rabu...

Tadi dpt mesej YM dari Ikha (anak buah). Dia bgtau Chu dia (Kak Min) dah bertunang Sabtu lepas. Apa nie.... tak bgtau pon. Kalau tak, bleh balik kg. Sabor je la minah nie..

Akhirnya di usia yg bakal mencecah 36 tahun, sampai juga jodohnya. Walaupun byk rintangan dan halangan yg terpaksa ditempuhi... jika itu dah tersurat jodohnya, biar berpisah akhirnya kembali bertaut. Tahniah to my cousin... moga kali nie akan berjaya ke gerbang perkahwinan.

p/s 'Hilang' dah la bestpren aku bila balik kg nanti. Waaaaa....

Monday, March 24, 2008

130 - Saya dan pengasah pensel merah


Hai... nama saya **n**. Saya sangat cun!! Di tempat kerja saya ada pengasah pensel warna merah. Saya sangat suka asah pensel dengan menggunakan pengasah pensel merah itu. Disebabkan kesukaan saya terhadap pengasah pensel warna merah itu sudah mencapai tahap tenuk, maka saya mengutip dan mengumpul pensel-pensel yang ada di rumah dan membawanya ke pejabat untuk diasah menggunakan pengasah pensel merah itu. Saya sangatttt sukaaaaaaa!!!!!
p/s tapi... aku menyampah.... !@#$%^&*()_

Friday, March 07, 2008

129 - Sahabat

Sahabat…mengapa kau pergi
Tinggal aku sendiri
Kau tahu ku tak sanggup

Sahabat…ingat lah kau slalu
Jadi yang terbaik
Walau kau tak disini lagi

Sahabat…aku rindu padamu
Datang walau sesaat
Ku ingin kan kau hadir

Aku disini dan menunggu
Diam tanpa dirimu
Kau tahu ku tak bisa
Beranjak terbang dan melayang
tanpa diri mu ku tak bisa dan kembalilah

128 - Apa dah jadi....

Salam semua.

Dah lama tak berblog. tak der apa benda yg menarik pon nak ditulis dlm blog nie. semuanya berjalan seperti rutin. tapi lately aku dok layan citer korea kt web. muahahaha... makan gaji buta lak aku nie. huh, tak berkat duit gaji aku. bukan tak der keje, ada... tp tak byk sgt. lgpon kemalasan melanda. hahahaha..

Hari nie ofis senyap dan senyi. dah ramai balik utk mengundi? aku? usah ditanya... aku pangkah diri sendiri je (paham2 je la..kekekeke..). So aku ucapkan selamat mengundi semua. buat la pilihan yg bijak!!

Isnin nie aku cuti. Layan grand prix liga boling ofis aku nie. main 10 game kot. huhuhu... larat ke nak membaling nie. bola aku hantar tampal balik mlm selasa lepas... esok mlm baru nak gi amik & drill semula. wahhh... moga dpt membaling dgn sempurna. tp jari ku yg kesakitan ini akan bertambah2 la sakit. 10 game tu... adeh!

Apa2 pon... belasah aje la...

nobody notice that i'm missing...

Thursday, February 14, 2008

127 - Al-Fatihah

Kembalinya ke rahmatullah Makcik Pesah (adik abah) pada 1 pagi tadi. Semoga rohnya di tempatkan di kalangan mereka yang beriman.

Al-Fatihah buat allahyarhamah...

Wednesday, February 13, 2008

126 - Misi MBians

Salam pagi Rabu.

Ngantuksnyer hari nie. Badan pon lesu jer. Semalam bertungkus lumus mengupdate maklumat research sampai kol 10 mlm. huhuhu... penat tak hengat!!!

Nie nak cerita sket pada misi geng MB pada mlm Isnin yg lepas. Kitaorg bersepuluh (8 MBians + 2 import from MMU) pegi la ke JJ Cheras Selatan aka JJ Balakong dgn 1 misi iaitu utk menyaksikan movie CJ7 yg arahan/lakonan Stephen Chow yg best lagi kelakor tu. Memang best giler. Kalau bab kelakor mmg gelak sampai kuar-kuar airmata. Kalu part sedey lak, mmg sampai nangih dibuatnya. Tapi, apa-apa pon memang puas hati. Penuh dgn mesej kekeluargaan di samping menyelitkan sket2 scene Kungfu Hustle (time Dinky mimpi lompat punya la tinggi sampai ke langit). Cakap byk pon tak guna, better korang gi tgk sendiri la. Aku dah 'hasut' lecturer kt sini soh bawak anak dia gi tgk. Dia punya excited sampai nak pontengkan anaknya dari sekolah sbb nak bawak gi. Hahahhahaha...

Lepas abis tgk movie, kitaorg buat gerakan mengisi perut lak kt area kedai makan BTHO. D'JU Kafe... baru la aku tau kt mana letaknya D'JU nie. Sebenarnya kafe nie adalah branch pd syarikat komputer yg aku selalu deal kt ofis nie. Mmg kalu tiap2 tahun diaorg buat jamuan raya, mmg akan jemput aku dpt ke D'JU Kafe nie. Tapi aku tak pernah pegi. Kalu Kak Ros (PIC CTC) tau aku lepak makan2 kt situ sure dia gelakkan aku. Selama nie diajak tak pernahnyer nak datang. muahahahhaa... I malu ke Kak Ros nak gi sengsorang... kekekeke...

Dalam pukul 12 tgh mlm baru abis sesi mengisi perut. Masing-masing pon buat gerakan pulang ke sarang...

Tuesday, February 12, 2008

125 - CNY Holiday (Edisi terkujat)

Salam pagi Selasa.

Nak cerita sket cerita-cerita sensasi time aku balik kampung hari tu. Aku gerak balik kampung hari Khamis tu..nasib baik tak le jammed sangat. Kuar dari KL smooth jer... tp bila dah masuk highway... masak gak la. Tambah2 lagi bila nak sampai ke tol Jelapang. perghhh... berasap nak lepas. Diaorg tgh buat tol baru kat situ.

Sampai rumah dalam pukul 12 tengahari. Lepas tu lepak2 kat rumah, mak aku pon bukak citer yang abang dan Kak Min nak tunang. Whattttt?????? Memang takajut beruk aku dibuatnya. Abang aku nak tunang 1 Mac nie. Dia berkenan dgn orang dari negeri yang menjadi kepantangan abah aku. Tapi dia berkeras gak. Abah tak leh nak buat apa dah la. Dah jodoh agaknya. Kak Min lak dapat org Terengganu.

So, aku tergamam je la. Ye la, tak der angin... tak der ribut tetiba dapat tau berita besar cenggitu. Aku cam tak sedia nak handle event besar2 camtu. Tak berpengalaman. Dulu lainlah.. waktu sepupu2 aku yg lain kawin, aku masih kanak2 rebina. Tak terlibat langsung kerja2 kenduri kawin nie. Sekarang nie mak aku dah tak upaya, so semuanya akan terletak 200% atas bahu aku la untuk menghandlenya. Adeh... ngeri lak aku rasa nak menanti saat tibanya nanti. Maybe bulan 8 kot kendurinya nanti. Kenduri Kak Min & abang akan serentak dijalankan. Adeh.. aku rasa aku nak pengsan dulu....

Kat rumah dah mula kelam kabut. Aku dah blur sebab sepupu2 aku dah sibuk dgn persiapan. Rumah kena kemas dulu! Itu kata diaorg. Aku ikutkan saja. Maka cuti aku selama 4 hari dipenuhi dengan xtvt mengemas rumah. Penat tok sah citer la. Memang flet abis cuti kali nie. Tapi enjoy. Kebetulan plak Kak Lela baru lahirkan anaknya yg ke-4. Mohd Adam nama babynya. Comei btol! Tapi tak dpt nak main sgt dgn baby baru sbb dok sibuk mengemas rumah. Kesempatan cuti lama nie, ramai gak yg balik berkumpul kt kampung. Happy btol aku! Aam & Kak Lela buat kenduri arwah. Saja-saja nak menjamu org makan. Jarang kitaorg dapat kumpul ramai-ramai cenggitu. Memang happy sangat cuti kali nie.



Mohd Adam Mohd Idham (si botak yg comei)

Friday, February 01, 2008

124 - Jauh

Terasa kau semakin jauh
jauh sekali hingga sukar kucapai
mengapa?
apa yang sebenarnya berlaku?

Saban hari kurasa
kau semakin menghilang
walau ada tetapi tiada
aku tidak dapat rasakan
kehadiranmu di sudut hati ini.

Jika tidak ada lagi perasaan itu
lepaskan ia dari merantai jiwa kita
jika masih ada, jangan lepaskan
bajailah ia, siramilah ia.

Aku tidak mahu kau menjauh
kerana aku tidak mahu terasa kehilangan
Aku tidak mahu kau menghilang
kerana aku tidak mahu terasa kejauhan

Jangan pergi sebelum sempat kita berbicara
apa yang tersirat di dalam hati kita...

-FPP, 1 Feb. 2008-

Monday, January 28, 2008

123 - 5th MB Annual Tournament

Salam Isnin.

Semalam (27/1/08) telah selamat berlangsungnya tournament tahunan Malaysianbowlers kali ke 5 di Pin Junction, Mutiara Damansara. Seawal jam 7.20 pg aku dah buat gerakan ke Cheras utk amik Misa. Then kitaorg buat gerakan menunggu Zam kat 7-11. Lepas tu follow Zam gi rumah dia. Selepas sesi pemindahan berkotak2 mineral water dan menanti Cik Puan Sato turun dgn hadiah, maka berkonvoi le 2 buah kete ke The Curve.

Sampai di sana tepat2 kol 9 pg. Kebetulan sampai, Kak As, Arop & Awie tgh loading barang2 dari keta diaorg. Ok la tu sbb sampai saing dgn Puan Seketeri. Ingatkan dah lambat. hehehehe... Selepas sesi pendaftaran, game bermula jam 10.45 pg selepas mendengar ucapan ringkas lagi singkat oleh En. Presiden, Zam. Penyertaan kali nie ada la dlm 70 org. not bad!

Game tamat pukul 4.30 ptg lepas acara step-ledder berakhir. Perghh... penat siot! dari pukul 9 pg sampai pkl 4.30 ptg. Badan memang dah tak larat sgt. Lepas abis game, geng2 AJK buat gerakan ke McD utk menjamu selera. Sempat la belasah Prosperity Burger yg sedap tu. tp ternganga pasal kepedasan... heheheh.. green tea yg dpt skali dgn set tu tak sedap di tekak aku. minum sket je..

Lepas sesi makan-makan, masing-masing buat gerakan pulang ke sarang masing2. Aku gi hantar Misa balik. On the way balik lepas hantar Misa, hujan turun dgn lebat sampai tak nampak jalan. Cuak je aku... dah le mlm. huhuhuhu... Dekat selekoh ke arah UPM dari The Mines, ternampak la Gen2 terbabas. Tergantung atas tebing. Emmm... moral of the story, berhati-hati le memandu waktu hujan lebat di waktu malam. hehehehehe...

Sampai rumah memang dah tak larat. Ingat nak tido awal la.. tp AJL punya pasal.. sanggup aku selotep kelopak mata nie bagi terbukak... hahahahaha. Dekat2 nak abis solat Isyak, dapat call dari hamba ALLAH seorang nie yg jauh nun di utara. Dok sibuk bertanya pasal si ANGGUN. heheheh... hampeh jer. Tak payah le nak berangan, si ANGGUN dah ada pakwe. kakakaka.. pastu cakap boring dok sana. Tu la... sapa soh gi tukar ke sana. Sudahnya tak sabar nak balik KL semula. kui...kui...kui... tunggu la setahun lagi sampai Master tu abis.

AJL semalam best sangat dengar Sahri & Bob nyanyi. dan puas hati sbb Sahri menang jugak utk kategori Balada. dah memang jangka pon...

Lepas abis AJL, mata pon dah tak mampu nak terbuka.. apa lagi, terus la melelapkan mata.

Monday, January 21, 2008

122 - Bersemadilah dikau dengan aman

Assalamualaikum. Salam pagi Isnin.

Sabtu lalu aku tersentak dengan pemergian secara mengejut Along, anak Kak Minah (staf di ofis) akibat kemalangan jalanraya. Dengar katanya dia langgar belakang kereta then tercampak ke jalan. Lepas tu, lori plak langgar dia. Waktu dapat panggilan dari Kak Minah, aku dan Biha ada kat Precint 16 Putrajaya. Ingatkan lepas settle urusan di situ, kami nak buat gerakan ke Alamanda. Lepas dapat panggilan dari Kak Minah, kami terus memecut ke bahagian kecemasan Hospital Serdang.

Waktu kami sampai, Kak Minah dah famili blom sampai. Yang ada cuma bakal besan dia sekeluarga. Dalam 5 minit kemudian baru Kak Minah sampai. Rasa sedih sangat tengok Kak Minah sekeluarga berpeluk-peluk sambil nangis. Aku cuba juga tahan air mata. Dalam pada tu, aku sms semua kat member2 ofis bagitau berita sedih nie.

Kemudian kami semua gerak ke rumah mayat sbb jenazah dah dibawa ke sana. Tunggu dalam 15 minit cenggitu, baru dapat tengok jenazah. Kali nie air mata aku tak dapat dibendung lagi. Berderai abis. Tengok Kak Minah dan Angah meraung. Aduss... memang memilukan. Abg. Rahim pon sama nangih. Ye la.. yang meninggal tu anak sulong diaorg dan bakal kahwin bulan 5 nie. Siti, (tunang Along) menangis sambil memanggil-manggil Along. Lagi syahdu dan pilu...

Bila dah sudah selesai melihat jenazah, masing2 buat gerakan pulang. Famili Kak Minah balik untuk buat persiapan di rumah. Aku dan Biha pun buat gerakan pulang dan berjanji nak pegi rumah Kak Minah lepas Maghrib. Ramai jugak geng ofis datang melawat. Aku lepak kat rumah Kak Minah sampai kol 10 mlm.

Esok paginya pula, dalam pukul 10 pg Biha amik aku dan buat gerakan ke Masjid UPM. Jenazah Along akan dimandi dan disembahyangkan di situ. Ramai yang datang memberi penghormatan terakhir. Alhamdulillah... Waktu aku sampai, jenazah sedang dikafankan. Kami semua sempat melihat jenazah Along buat kali terakhir. Wajahnya tenang saja. Kemudian, dalam pkl 11, jenazah dibawa ke kubur. Segala urusan selesai dalam pkl 12 tengahari. Waktu talkin dibaca, sekali lagi airmata nie berderai-derai turun. Tak bleh tahan. Tambah2 plak bila tengok Angah yang tak henti2 nangis. Sedih btol dia...

Segalanya sudah tersurat. Dia hanya dipinjamkan kepada ayah dan ibunya selama 25 tahun sahaja. Kini, sudah sampai masanya dia kembali ke pencipta-Nya. Mohd Redzuan Abd. Rahim, tenanglah dikau di sana... amin!

Friday, January 11, 2008