Tuesday, December 26, 2006

budak baik vs pengecut

3 hari bercuti sempena Krimas tidak kuisi dengan aktiviti yang menarik. sebabnya kemalasan melanda ditambah plak ketiadaan 'inchik mahmood' yang menghilangkan diri.

Hari Sabtu, bangun dengan penuh semangat sebab dah janji dengan Shahrul nak gi tinted cermin kat Kedai SATO Accessories Bangi (bukan SATO MB tau! hehehehhe..). dalam 9.30 pg aku kuar gi isi minyak dulu then ingat nak gi cuci kete memandangkan mamat tu cakap nak pegi lewat sket. so, still banyak masa. lepas abis isi minyak, dpt call dari dia. dia ajak gi awal pasal ptg nanti dia nak bawak anak2 buah dia gi Alamanda. aku apa lagi, berdesup arr balik rumah untuk siap2.

Dalam 10.30 dpt sms dari Shahrul kata dia dah sampai. aku pon poyo2 la turun & carik kat mana la mamat sorang nie. tak der pon kete dia kat bawah. aku pon tepon la balik. rupanya dia kat opis. yenadey!!! kan janji suruh datang rumah. apo daaa....

Sampai kedai accessories, kedai baru je bukak. cantik arrr... tak banyak kete yg tersadai dalam bengkel dia. setelah sesi pemilihan dibuat, aku amik same material dgn kete Shahrul. full tinted, 5 years warranty, RM380 + free gift yg aku mintak sendiri. muahahahhah... hangin je mamat tu dan penin tokei cina tu!

Sementara menunggu, aku ajak mamat tu gi makan. dah dekat tengahari, apa pon aku tak makan lagi. kebetulan ada kedai Secret Recipe kat situ. aku layan tom yam kung & green apple kasturi juice, dia lak layan cappucino & speggeti tomyam. sedap ooooo..... tp air dia manis tak hingat punya. aku minum separuh jer... tak larat nak abiskan. sambil makan sembang2 dan ngutuk2 pasal Hari Q yg baru lepas... hahahahaha... decision yg kami buat, next year amik semua AJK baru. no more last year punya AJK.. tak bleh beri komitmen, buat apa nak lantik lagi. buat sakit jiwa jer! dan tahun depan aku tak nak involve dlm JK nie lagi. nak plak rasa diraikan.. nie asyik meraikan org jer....

Dalam 12 lebih dah siap kete aku. aaaa... cunnyer!!! heheheheh... so, aku puas hati la. dah settle semua, masing-masing nak gerak balik. tp sebelum balik, sempat plak mamat nie cakap kat aku tentang 'sesuatu'. aku tak terkejut pon sbb aku memang dpt agak. komen aku.... NO COMMENT! cuma satu nasihat dari aku, apa2 yang dia nak buat.. fikirkan tentang 5 tahun usia persahabatan kitaorang!!!

Ahad dan Isnin adalah hari melepak sedunia bagi aku. ahad aku siap beli 2 papers lagi. juga hari ilmiah bagi aku... hahahahha... tengok tv & baca paper. ptg layan ngantuk... last2 tv tgk aku! waahhhh... bestnyer idop!!! hahahahha... mlm layan MENTOR. aku tgk sikit-sikit jer. asyik tukar channel jer. hahahhha.. citer-citer semua menarik. sebelum tu sempat masak dadih perisa jagung. waaa... sedapnyer!!! dah lama tak buat aktiviti kegemaran aku tu. dulu kat rumah lama, kalu cuti2 cenggini... macam2 aku masak cuma kat rumah baru nie cam tak best jer nak masak. entah ler... Hari nie gak housemate aku nikah. tapi aku tak pi pasal masalah yg tidak dpt dielakkan. Hajar pon tak pi. sama masalah dgn aku. hheehehhe... sorry Kak Irni. nanti kenduri kat Kuantan, kitaorg pegi ek.

Isnin lak pagi-pagi aku dah gi opis. mencilok air opis utk basuh mebi itamku.. heheheheh... sempat arr menyental kat bumper yg terguris. huhuhuhuuh... ampeh punya ***a. getah2 yg melekat dah tanggal lepas aku polish.. cuma cat yg tertanggal tu yg buat sakit mata aku nengok. ampeh 1000X!!!! abis cuci kete aku balik rumah. layan citer 'Tentang Dia' kat 8tv.

Petang tu ingatkan nak gi Mines utk praktis boling Rabu nie tp mood aku seakan hilang lepas dengar kata-kata Shahrul Sabtu lepas. tentang sesuatu itu. benda tu dok berputaq2 dalam kepala otak aku. aku tak leh nak buat apa dan sampai sekarang nie aku dok pikir lagi. benda kecik jer sebenarnya tp aku tak puas hati. macam-macam kemungkinan yg aku pikir. memang aku lost sejak hari tu!! mula la pikir nak buat rancangan 'jahat'. tp sib baik aku masih boleh berfikir secara rasional. side baik aku dok cakap, "Jgn tim... tak baik. setiap perbuatan ada balasan samada baik atau buruk." side jahat aku plak cakap, "Pedulikan tim... buat jer. jgn jadik pengecut! sampai bila ko nak jadik budak baik? tak der apa-apa faedah pon!" hahahhahaha... last2 aku yang penin!

So, hingga saat ini aku masih lagi 'budak baik'. pertarungan antara side baik & side jahat aku masih berterusan. sekarang timbul satu lagi persoalan dalam diri aku iaitu adakah aku, 'budak baik' atau 'pengecut'? tak berani nak buat apa2 tindakan. hanya menyerah...mengalah.. dan menerima tanpa membantah! tak berani untuk bangkit dan mempertahankan apa yang aku mahu. tapi sampai bila?

2 comments:

as a.k.a axa87 said...

ala TIM.. bangun je, lawan je balik. Jangan jadi pengecut la TIM. Sesekali jadi jahat apa salah nya. Takkan nak kena buli je. He he he.. part jahat la plak.. Tapi.. apa kes ni??? he he he

tim said...

heheeh... tak kena buli... btw, thanks for ur support!